Oletko koskaan miettinyt, että sinun tulisi odottaa x määrä päiviä, kuukausia tai jopa vuosia jotain joka pitää sinut hengissä? Jokainen odottaa joka päivä jotakin: bussia, hissiä, kaupan kassalla, ruoan valmistumista, sateen loppumista, punaisen vaihtumista vihreäksi. Elinsiirtolistalla olevan odotusta ei voi mitata minuuteissa. Se kestää päiviä, kuukausia, jopa vuosia. Kauanko sinä jaksaisit odottaa sitä, että puhelimesi soi ja saat kutsun elinsiirtoon?

 

Pohjoismainen hätähaku tuotti tulosta kymmenessä päivässä ja minulle löytyi täydellinen varaosa

 

 

Uuden varaosan odotus

 

Kokemukseni odottamisesta ovat täysin kuulemani varassa, minulla ei ollut mitään käsitystä tulevasta ja siitä mitä kaikkea tulee tapahtumaan. Omasta siirrosta en tiennyt etukäteen ja ensimmäiset muistot ovat jotain ihan muuta kuin elinsiirto. Koen päässeeni todella helpolla, toisin kuin läheiseni. He ovat odottaneet, tietämättä tulenko selviämään ikinä, löytyykö minulle sopivaa sydäntä ja mitä sitten tapahtuu. Itse otin yli kuukauden unet ja katselin morfiilipainajaisia. Okei, kuulostaa karulta mutta kaikki nämä ovat iloisia asioita. Hitto vie, tässä ollaan ja kuten eräs kenen kanssa asiasta juttelin sanoi hauskasti; ”Sinun elämää kun katsoo, niin tilanteesi on tuonut vain mahdollisuuksia ja huikeita juttuja elämääsi. Otat kaiken vastaan haasteena” Kyllä, nimenomaan. Ei pidä uhriutua, vaikka omalla kohdalla useat hoitovirheet olivat syy elinsiirtoon. Joskus muutama vuosi sitten sanoinkin jossain haastattelussa, että luulen et minun elämä olisi paljon tylsempää ilman elinsiirtoa. Ensinnäkään minusta ei olisi ikinä tullut kilpaurheilijaa. On turha jäädä murehtimaan tapahtuneita, sillä vain sairastuttaa itsensä ja elämä jää elämättä.

 

Kun ensimmäisen kerran heräsin teho-osastolta ja tajusi missä olen. Kuulin kun sairaanhoitajat juttelivat keskenään, että mitä tekevät isänpäivänä. Ihmettelin asiaa ja ajattelin että muistan väärin, milloin isänpäivä on. Omat viimeiset muistikuvat olivat syyskuulta ja isänpäivä on marraskuussa. Mitä ihmettä oli tapahtunut?! Myöhemmin minulle kerrottiin, että minulle oli siirretty uusi sydän.

 

 

 

 

 

 

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään Suomessa lauantaina 14.10. Suomessa elinsiirtoa odottaa noin 450 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. On tärkeää, että jokainen ilmaisee oman elinluovutustahtonsa. Vaikka jokainen on luovuttaja, jos ei ole sitä elinaikanaan vastustanut, tahto pyritään selvittämään. Läheiset eivät välttämättä osaa vastata kysymykseen, minkä vuoksi elinluovutuskortti on edelleen hyvä tapa kertoa oma tahtonsa.

www.kyllaelinluovutukselle.fi